Koodieditorit ohjelmoinnin apuna

Tuntuu vähin nurinkuriselta kirjoittaa vielä päätöspuheenvuoron jälkeen, mutta täältä tulee nyt vielä se toinen portfolioessee.

Kurssin aikana tuli käytettyä monenlaisia ohjelmia. Aivan uutta olivat koodieditorit, tai jos nyt vähän hienostuneemmasta ohjelmasta puhutaan, kehitysympäristöt. Ensimmäiset ohjelmointitehtävät tuli paahdettua läpi Xemacsia käyttäen. Xemacs tuntui todella näppärältä ohjelmalta, se pystyi jopa korostamaan tekstiä tuoden suuren avun koodausarkeen.

Liikkui kuitenkin huhuja vielä hurjemmasta sovelluksesta. Eclipse pystyisi näyttämään suoraan virheitä reaaliaikaisesti kääntävällä virtuaalikoneella. Se sisältäisi myös sisäänrakennetun API-hakemiston, jolloin varsinaista Sunin API-sivustoa ei tarvitsisi aivan jatkuvalla syötöllä selailla.

Kokeillessani Eclipseä ensimmäisen kerran olin jonkun verran epäluuloinen: se tuntui vähän monimutkaiselta kaikkine pikkuikkunoineen ja pikanäppäimineen. Epäluulot haihtuivat kuitenkin nopeasti: Eclipse nopeutti ja helpotti koodausurakkaa suuresti. Ei tarvinnut enää leikkiä komentorivin kanssa vaan Eclipse laittoi classit huutamaan hoosiannaa yhdellä hiirenklikkauksella.

Projektin jälkeen Eclipsestä oli tullut jo niin kiinteä osa koodausprosessia, että ihan helpolla en sitä vaihtaisi takaisin XEmacsiin. Toisaalta saattoi olla ihan hyvä asia, että ensimmäiset Java-kotitehtävät tuli tehtyä Xemacsilla. Se pakotti miettimään todella oikeaoppista Java-syntaksia – näin ainakin assareiden mielestä.

Sun Microsystemsillä on myös oma vastineensa Eclipselle: NetIde Javabeans. Tätä ohjelmaa ei tullut koskaan käytettyä (ei ollut varmaan tarpeenkaan).

Käsitekarttojen teossa tuli tutustuttua myös uuteen ohjelmaan – CmapToolsiin. Se oli kaikenkaikkiaan positiivinen yllätys. Käyttöliittymä oli yksinkertainen ja ohjelma teki nättiä, antialiasoitua jälkeä. Tutustuimme myös dialogikarttaohjelmaan, joka jäi vaisuksi tähdenlennoksi Sitä käytettiin ainoastaan yhdessä OLO-sessiossa.

Käytin myös omia grafiikkaohjelmia blogikirjoituksissa ja teoriatehtävien viimeistelyssä. Parhaan lopputuloksen sai usean eri ohjelman parhaita puolia hyödyntämällä.

Syksyn aikana tuli vietettyä (liian) paljon aikaa tietokoneen ääressä. Myös IRC:n käyttö juurtui selkäytimeen. En nyt tiedä onko se kovin hyvä asia…  Laadukkaat ohjelmat auttoivat huomattavasti syksyn urakkaa. Eclipse saa nyt kuitenkin levähtää jossakin syvällä kiintolevyn uumenissa – ainakin hetken.

 

– Teemu

Mainokset

1 Response to “Koodieditorit ohjelmoinnin apuna”


  1. 1 Svante tammikuu 20, 2008 10:39 pm

    Ei Eclipseä seksikkäämpää Java-näpyttely ohjelmaa voi olla olemassa 🙂


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
tammikuu 2008
ma ti ke to pe la su
« Jou    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Mainokset

%d bloggers like this: