Miten ajatukseni ohjelmoinnista on muuttunut kurssin aikana?

Syksyn alussa mielikuvani ohjelmoinnista ei ollut kovin mukava. En oikein tiennyt, mitä se edes on, enkä ainakaan osannut kuvitella itseäni koodaamassa . Ajattelin ohjelmoinnin olevan nörttien puhaa pimeässä huoneessa, ja että tuloksena on vain sekavia rivejä nollista, ykkösistä ja muista merkeistä. Ohjelmoijalla taas tulisi olla ilmiömäisiä lahjoja ja suurta rakkautta tietokoneita kohtaan. 

Nyt kun olen itse joutunut ohjelmoimaan, on mielikuvani suurelta osin romuttunut. Kaikki alkoi ensimmäisen ohjelmointitehtävän harjoituksista, joissa huomasin, että koodi onkin sanoja ja että ohjelmointi perustuu johonkin logiikkaan. Logiikkaa en tosin vielä tajunnut, mutta tiesin, että sellainen on olemassa. Vielä oli epäselvää, mitä ohjelmoinnin tuloksena syntyy ja epäilinkin, ettei tässä tehtävässä ainakaan mitään järkevää. Ohjelmointi tuntui tarkoituksettomalta ja vielä tosi hämärältä. Oli vain kiire saada jotain aikaan ennen palautusta.

Siirryttiin seuraaviin tehtäviin, enkä vieläkään ymmärtynyt ohjelmoinnin tarkoitusta, sillä en ollut saanut oikeastaan mitään toimintaa aikaiseksi. Erityisen vaikeaa oli ymmärtää tietokoneen ”ajatusmaailmaa”, tai minusta tuntui ettei se ymmärrä minua. Yhteistä säveltä vain ei tuntunut löytyvän, ja se vähäinenkin alkuinnostus alkoi haihtua. Ohjelmointi alkoi taas tuntua kaukaiselta asialta, joka ei todellakaan ollut minun juttuni, vaikka vietinkin sen parissa suuren osan vapaa-ajastani. Koko homma oli pakkopullaa, jonka pariin piti palata aina kun aikaa oli. Yritin vain saada rivejä aikaan. En jostain syystä edes jaksanut yrittää ymmärtää tietokonetta ja miettiä algoritmejä  sen enempää. Koko ohjelmoinnista oli mennyt maku. Kunnes seikkailevat olennot ja sienet jäivät taakse ja siirryttiin sikobaniin.

Vihdoinkin alkoi tuntua, että nyt ohjelmoinnilla oli joku tarkoitus. Ruudulle ilmestyi jotain näkyvää oman koodin seurauksena. Välillä oli jopa liikettä. Koska pientä innostusta ohjelmointiin alkoi onnistumiskokemuksien myötä taas tulla, aloin uhrata enemmän ajatuksia koodaamiseen. Mietin tarkemmin, mitä koodini nyt tekeekään ja miten teen algoritmeja, joita tietokonekin ymmärtää. Erityisen hienon hetken, ehkä parhaan koko ohjelmointitehtävien ajalta, koin viimeisen tehtävän aikana, kun olin bussissa matkalla koodaamaan ja yhtäkkiä keksin miten kerron tietokoneelle erään asian, jota olin edellisen illan pähkäillyt. Tuntui, että vihdoinkin olin löytänyt yhteyden koneeseen. Harmi vain, että se tapahtui vasta nyt, sillä tämän onnistumisen hetken seurauksena en enää pitänyt ohjelmointia pelkkänä pakosta tehtävänä työnä, vaan se tuntui jopa mielenkiintoiselta! Mutta ilokseni huomasin, että tämä näkyi kuitenkin myös tämän viimeisen tehtävän arvosanassa, jossa oli tapahtunut pientä, mutta tosi palkitsevaa nousua edellisiin verrattuna.

Pitkän tauon jälkeen palasin taas ohjelmoimaan, kun aloitin projektin. Se ei ahdistanut ollenkaan, päinvastoin alkukankeuden jälkeen koodaaminen sujui kuin itsestään. Halusin itse ratkaista eteentulevia ongelmia ja sainkin ne omatoimisesti selvitettyä paria lukuunottamatta. Onnistumisen hetkiä koin taas moneen kertaan, ja ne lisäsivät innostusta, jonka seurauksena vietin ihan mielellään aikaa ohjelmointiprojektini parissa. Ja niinpä lopputuloksesta tuli parempi kuin alkusuunnitelma, jota jo pidin ihan utopisena alussa.

Nyt kun kurssi on ihan loppusuoralla, ajatukseni ohjelmoinnista ovat suhteellisen positiivisia, sillä  tiedän itse saavani sillä jotain aikaan. En kuitenkaan jää kaipaamaan koodaamista enkä todennäköisesti palaa koodaamisen pariin ilman hyvää syytä, sillä on monia asioita, jotka koen ohjelmointia paljon enemmän omiksi jutuikseni. Ohjelmoinnin oppiminen oli pitkä ja rankka tie, jota en haluaisi kulkea uudestaan, mutta lopputuloksesta olen iloinen, sillä on kiva ajatella osaavansa koodata edes vähän.

-Anu

Mainokset

0 Responses to “Miten ajatukseni ohjelmoinnista on muuttunut kurssin aikana?”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
tammikuu 2008
ma ti ke to pe la su
« Jou    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Mainokset

%d bloggers like this: