Java II

Toisesta Java-tehtävästä on vierähtänyt jo monta kuukautta, ja näin jälkeenpäin tehävänantoja lueskellessa lähinnä naurattaa omat tuskailut ko. tehtävän parissa.

Heti tehtävän alkuun silmille iski aivan uusi termi – enumeraatio. Sen tarkoitus ei ehkä täysin auennut vielä tässä vaiheessa, mutta tarkat ohjeet auttoivat alkuun. Enumeraatio määritellään tehtävänannossa ”erityiseksi luokaksi, jossa on valmiiksi määritelty kaikki mahdolliset luokan ilmentymät eli arvot”. Myöhemmissä tehtävissä enumeraation idean ymmärsi ehkä paremmin; ainakin sen käyttö toi koodiin huomattavaa selkeyttä.

Ilmansuunta-luokassa jouduimme pähkäilemään ”vaikeiden” metodeitten parissa; suureksi ongelmaksi muodostui esimerkiksi se, kuinka saada selville jonkin ilmansuunnan vastakkainen suunta, kun käytössä on ennestään vain metodi, joka palauttaa ilmansuunnan vasemmalla puolella sijaitsevan suunnan. Huah. Näinkin yksinkertaisten, melko vähän loogista päättelyä vaativien metodien muotoilu tuntui suorastaan käsittämättömän vaikealta. Paperi ja kynä olivat suuressa osassa monen metodin toteutuksessa.

Haastetta toi mukanaan myös Map-hakurakenne sekä etenkin suunnattoman vaikeilta tuntuneet kaksiulotteiset taulukot. Erityisen hankalalta tuntui se luonnoton ajatus, että taulukkoon sijoitetun koordinaatiston y-koordinaatti kasvoi pohjoisesta etelään – ei suinkaan toisinpäin. Uusia asioita olivat myöskin for- ja switch-lauseet, joihin onneksi javaraamattu aka kalakirja toi valaistusta.

Hauskin vaihe tehtävässä oli ehdottomasti se kun pääsi testailemaan omaa koodiaan valmiiksi tarjotun graafisen käyttöliittymän avulla. Oli mahtavaa nähdä jotain aivan konkreettista koneen näytöllä!

Tässä vaiheessa ei ainakaan itselläni ollut vielä minkäänlaista käsitystä Javan periaatteista, ja koodin kirjoittelu olikin aikamoista hakuammuntaa ja epämääräistä kokeilua, mutta ainakin arvosanani nousi pari pykälää ensimmäisestä tehtävästä. Nyt muutamaa ohjelmointikierrosta ja yhtä projektia viisaampana voi ainakin todeta että _jonkinlaista_ oppimista kurssin aikana ihan oikeasti on tapahtunut! 🙂 

-Ulla

Mainokset

0 Responses to “Java II”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
tammikuu 2008
ma ti ke to pe la su
« Jou    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Mainokset

%d bloggers like this: