Isistä ja lapsista

Ensimmäisessä OLO-sessiossa osa ryhmästä sai oppimistehtäväkseen selvittää luokkien ja olioiden ilmentymistä javassa eri näkökulmista. Minun, Iijan ja Ollin oppimistehtävä puolestaan oli selvittää jokaisen ”isä-lapsi-suhteen” eroista ja yhtäläisyyksistä, sekä ehkä myös yhteyksistä javaan.

Lähdin miettimään asiaa siltä kannalta, että jokaisella i-l-suhteella täytyy olla jokin tekijä, joka määrittää sen. Löysinkin tähän kaksi tekijää, jotka ovat biologinen isyys ja kasvatti-isyys. Näistä ainakin toisen kohdan on toteuduttava, jotta voidaan sanoa, että kyseessä on isä ja lapsi. Ensimmäistä määrittäjää on helppo tarkastella: biologinen isä joko on tai ei ole. Kasvatti-isän määritelmä on jo huomattavasti kirjavampi. Selkeä vastaus on olemassa esimerkikisi adoptiotilanteissa, mutta vaikkapa uusioperheen i-l-suhteessa muodostuu jo avoimia kysymyksiä. Onko isähahmo oikeasti isä puolisonsa lapselle, jota on kasvattanut vasta lapsen kuudennesta ikävuodesta lähtien? Vastaavanlainen luokittelutilanne oli avauksessa ottamassamme esimerkkissä sorkkaeläimistä ja kotieläimistä. Sorkkaeläimet on helppo määritellä, mutta kotieläimen raja on häilyvämpi.

Jokaisessa i-l-suhteessa on myös jonkinlainen riippuvuusaspekti. Siinä vaihtelevia tekijöitä ovat riippuvuuden suuruus, ja kumpi on riippuvainen kummasta. Tämä riippuvaisuuden laatu vaihtelee myös yhden i-l-suhteen sisällä sen kehittyessä. Lisäksi jokaisella suhteella on myös täysin omia ja yksityisiä piirteitä, kuten yhteiset harrastukset tai käytännön kanssakäymisessä muodostuneet rutiinit.

Kaiken tämän voi myös yrittää siirtää javaan. Esimerkiksi biologisuus voisi olla yläluokan attribuutti, joita kaikki i-l-suhteet voivat ”käyttää”. Ja mitä tarkemmaksi ominaisuudet määrittää, niin sitä matalemmalla näiden attribuuttien luokat ovat luokkahierarkiassa.

Mainokset

0 Responses to “Isistä ja lapsista”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
syyskuu 2007
ma ti ke to pe la su
    Lok »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Mainokset

%d bloggers like this: